Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny na słodko

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mleko ciepłe 400 ml
drożdże 2 łyżeczki
jajko 2 szt.
cukier 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny na słodko

Drożdże rozpuszczamy w 100ml mleka, dodajemy pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Nagrzewamy patelnię, wlewamy odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżką nalewamy partie ciasta i smażymy małe placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymamy pod przykryciem.
Podajemy z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 14.10.2011 09:44
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak