Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos myśliwski

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
mięso 1 kg
grzyby suszone 10 szt
cebula 1 szt
śliwek suszonych 10 szt
wino wytrawne 150 ml
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos myśliwski

Mięsko może być dowolne spośród: pieczeni, kiełbasy, boczku wędzonego, szynki.
Kapustę kiszoną posiekać, słodką poszatkować i sparzyć na sicie. Cebulę pokroić i zasmażyć na tłuszczu (może być ten tłuszcz z boczku). Grzyby namoczyć. Układać warstwami kapustę, grzyby pokrojone w paseczki i śliwki, mięso, cebulę. Wlać smak z grzybów, nastawić w garnku o grubym dnie i na wolnym ogniu długo gotować często mieszając. Gotować najpierw godzinę. Później dolać wino i dosmaczyć solą, pieprzem i cukrem.
Rada - moja babcia zawsze wino i przyprawy dodawała drugiego dnia. Wówczas, po dodaniu wina i przypraw gotowała na małym ogniu jeszcze bigos przez min 30 min. Mawiała, że najlepszy bigos jest trzeciego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jordi 15.03.2013 08:43
bigos z winem...=uwielbiam
aisza1 02.03.2013 07:06
mniam mniam
Łukasz15 31.01.2013 13:04
Smakowity
Ela15 31.01.2013 09:08
smaczny
Krystyna32 09.11.2012 10:30
super
olkaaa 19.10.2012 12:58
uwielbiam bigos
Katarzyna59 08.08.2012 19:50
smaczny
anula250 23.02.2012 10:18
extra
calliope 21.01.2012 10:39
świetny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak