Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulicz - rosyjska baba paschalna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 60 g
mleko 1 szkl.
woda 1/2 szkl.
cukier 1,5 szkl.
jajko 4 szt.
żółtko jajek 4 szt.
sól 1 szczypta
masło 300 g
cukier waniliowy 1 szczypta
rodzynki 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kulicz - rosyjska baba paschalna

Całe jajka i żółtka wymieszać z cukrem i dobrze ubić. Przed dodaniem do pozostałej masy lekko podgrzać (do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodawać masę jajeczną. Uzyskaną masę postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy masa się podwoi, dodawać partiami pozostałe składniki - roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokładnie wyrobić ciasto (mikserem lub rózgą) tak, aby odstawało od ścianek naczynia i rąk. Następnie dodać rodzynki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, przełożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub okruchami ciastek. Gdy baba podrośnie do 3/4 wysokości formy, posmarować ubitym jajkiem i bardzo delikatnie wstawiać do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika na 40 - 60 minut w zależności od wielkości formy).
Ostudzoną babę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.03.2016 22:41
ogromna ta baba :D
Adam12 11.10.2011 12:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak