Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś norweski w ziołowej skorupce

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oliwa 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
oliwa 1/2 szklanki
tymianek kilka gałązek
drobno posiekany czosnek 2 ząbki
estragon 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
łosoś filet 4 ze skórą

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś norweski w ziołowej skorupce

Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, zamarynuj w oliwie z oliwek połączonej z czosnkiem i listkami tymianku, oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw do lodówki na 2 godziny. Zioła blanszuj we wrzątku przez 30 sekund, po czym zanurz w zimnej wodzie i osusz, aby nie straciły koloru. Zmiksuj je na gładką masę, osącz na sitku z nadmiaru wody, starannie wymieszaj z bułką tartą i łyżeczką oliwy z oliwek, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Łyżeczkę oliwy z oliwek rozprowadź na tacce aluminiowej, ułóż na niej łososia skórą do dołu, wierzch ryby posmaruj roztrzepanym żółtkiem, a następnie zmiksowanymi ziołami. Przykryj łososia od góry drugą aluminiową tacką i piecz 10 minut. Tak przygotowaną rybę podawaj z grillowanymi warzywami i sosem tzaziki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 12.07.2012 13:25
na pewno smaczny
RenataZ-et 07.10.2010 20:47
Bardzo lubię łososia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak