Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowo- kokosowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa czekoladowa
masło 200 g
cukier puder 130 g
jajko 3 sztuki
czekolada deserowa 200 g
mąka 100 g
cukier puder 50 g
jajko 2 sztuki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 50 g
twaróg 500 (śmietankowy)
masa kokosowa

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowo- kokosowy

Zaczynamy od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. Następnie robimy masę serowo-kokosową.
Ser ubijamy z cukrem pudrem za pomocą miksera, na gładką masę. Nie przerywając miksowania wbijamy po jednym jajku i dodajemy ekstrakt waniliowy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Teraz czas na część czekoladową
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania, wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę ciągle miksując. Dodajemy mąkę i mieszamy łyżką.
Formę smarujemy masłem. Wylewamy trochę ponad połowę masy czekoladowej, następnie masa serowo-kokosowa i reszta masy czekoladowej. Trzeba to zrobić szybko, bo masa czekoladowa z każdą chwilą gęstnieje (dlatego przygotowanie ciasta zaczynaliśmy od białej części). Przykrywamy ciasto folią aluminiową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przed 55 minut. Odkrywamy i jak mamy wrażenie, że ciasto nie ścięło się do końca to możemy jeszcze podpiec bez folii przez 5 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Trzymamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Potem wstawiamy do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LuKaSz4761 18.11.2011 04:13
super przepis
Ewa104 09.08.2011 14:49
Pięknie musiało pachnieć podczas pieczenia a później smakować.
Emilia22 02.08.2011 15:56
palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak