Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab po mazursku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 800 g
włoszczyzna 250 g
mąka pszenna 20 g
powidła śliwkowe 150 g
wino czerwone wytrawne 1/3 szkl.
tłuszcz 40 g
masło 20 g
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta
Goździki całe Prymat 4 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Schab po mazursku

Schab obgotowujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem włoszczyzny tak, aby stał się półmiękki. Następnie należy wyjąć go z wywaru, odsączyć i obrumienić na tłuszczu.
Potem przełożyć do rondla i grubo obsypać bułką tartą. Dodajemy masło, powidła rozprowadzone wywarem ze schabu, cukier, sól oraz goździki.
Całość dusimy, dopóki mięso nie będzie miękkie, a następnie zagęszczamy mąką, wlewamy wino i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 08.01.2012 18:38
pysznie wygląda, świetne danie
ziutula
ziutula 12.09.2011 16:16
na mroźne dni syty schabik....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak