Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ogórki małosolne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 kg
sól 3 łyżki
czosnek 2 główki
koper 3 kwiatostany
liść porzeczki do smaku
ogórki 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ogórki małosolne

Ogórki ( średniej wielkości) myjemy dokładnie, odcinamy końcówki. Następnie należy je ułożyć w odpowiednim naczyniu ( duży słoik,ja mam akurat w 5 litrowej butelce), Kolejno do pojemnika wkładamy koper, ząbki czosnku przekrojone na pół ( szczególnie gdy są duże), kawałki obranego chrzanu i liście porzeczki , na gorze słoika postępujemy tak samo.
Przygotowana całość zalewamy gorącą posoloną wodą .

Jeżeli chodzi o promocje soli i wody to:czubata łyżka soli kamiennej rozpuszczonej w litrze wody.
Całość zakręcamy oraz odstawiamy na około 2-3 dni.


Przez zalanie gorącą wodą ogórków proces solenia przebiegnie szybciej. Jeżeli ktoś ma problem z przyprawami, jakieś wątpliwości istnieje możliwość kupienia gotowej mieszanki
do przyrządzania ogórków małosolnych ( tak mi mówiła znajoma).

Ogórki świetnie nadają się do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 27.04.2012 10:53
już nie mogę się takich doczekać......
Wacław 14.11.2011 19:43
robię podobnie ,b,smaczne !
Emiliozo 20.09.2011 22:45
muszą być wspaniałe
Izabela28 25.08.2011 20:39
też takie robię i są pyszne;)
Ewelina47 13.08.2011 21:27
luię i sama też robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak