Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z bakaliami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 sztuk
cukier 3 łyżki
ryż 25 dag
mleko 2 szklanki
morele suszone 5 dag
śliwki suszone 5 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło roślinne 2 łyżki
cynamon Prymat
konfitura malinowa
sok z cytryny
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z bakaliami

Ryż zalać w rondlu mlekiem i dodać do niego cynamon i cukier waniliowy. Gotować aż ryż wchłonie mleko. Odstawić aby ryż spęczniał. Suszone owoce umyć i posiekać a następnie dodać do ryżu. Jabłka należy umyć, obrać i usunąć gniazda, pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Dusić pod przykryciem aż się rozpadną na kawałki. Posłodzić je do smaku. Posmarowane masłem oraz oprószone tartą bułką foremki napełnić ryżem z bakaliami, przykryć to musem jabłkowym. Na wierzch ułożyć łyżeczkę konfitury. Zapiekać w kuchence w temperaturze 170 stopni przez 20 minut. Podawać najlepiej gorące. Można dla smakoszy udekorować melisą i polać łyżeczką rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 22.10.2012 20:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak