Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort orzechowy z wiśniami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4
orzechy mielone 4 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżka
cukier 4 łyżka
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
masło 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanki
cytryna 1
wiśnie bez pestek 1 szklanka
polewa wiśniowa:
wiśnie 1 szklanka
cukier 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy z wiśniami

Białka ubic na sztywno z cukrem. Dodac żółtka i zmiksowac. Dodac przesitowana makę z proszkiem oraz zmielone orzechy. Wymieszac. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Przeciąc na pół.
Kasię zmiksowac aż będzie puszysta. Dodac cukier puder i jeszcze pmiksowac. Podzielic na połowę i do jednej części wcisnąc sok z cytryny a druga zmiksowac z wydrylowanymi wisniami.
Biszkopty przełożyc masą wisniową i połówkami wisni, góre posmarowac cytrynową. Ozdobic kwiatuszkami z masy i wisniami.
0,5 szklanki wiśni rozgotowac z cukrem (ilosc zalezy od slodkosci owoców), pod koniec dodac żelatynę. Wymieszac, poczekac aż się ostudzi i zrobic wzorki na torcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 05.09.2012 16:38
rewelacyjne ciacho;)
everything 02.02.2012 13:56
pyszności
ewasylwia 02.08.2011 11:42
piękne i pyszne, super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak