Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt orzechowy:
jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
śmietana 30% 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wiśnie bez pestek 1 szklanka
Polewa:
margaryna 1/2 kostki
mleko 1/3 szklanki
cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
porzeczki czerwone
czereśnie 1 szklanka
orzechy mielone 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami

Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Przeciąc na pół.
Masa:
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Biszkopty przełożyć masą. Polac polewa i na wierzhu porzucać porzeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak