Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier lub słodzik 200 g
jaja 5 szt
sól do smaku
cukier waniliowy do smaku
rum do smaku
skórka cytrynowa do smaku
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Masło ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, szczyptę soli, a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie z dodatkiem rumu, po 15 minutach osączamy, pozostałe bakalie siekamy. bakalie obsypujemy w odrobinie mąki, dodajemy do ciasta. Mieszamy i wykładamy do formy do keksa. Pieczemy ok 60-70 minut w temp ok 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.11.2012 08:42
uwielbiam keks
barbara11561 21.11.2012 22:46
pyszny,dawno nie jadłam
Katarzyna59 20.05.2012 12:30
świetny
Ewelina38 04.03.2012 12:57
dawno nie piekłam keksa a bardzo go lubię, dzięki za przypomnienie tego pysznego ciasta :)
mic 03.03.2012 11:40
keks dobry jest;d
daria899 10.10.2011 22:55
super
Krystyna32 02.08.2011 11:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak