Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka ziemniaczana- cottage pie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 duże
mięso mielone 0,5 kg
pieczarki 0,25 kg
marchew 2 sztuki
pomidory 2-3 sztuki
czosnek
cebula
sos Worchestershire 1-2 łyżeczki
sól do smaku
zioła

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka ziemniaczana- cottage pie

Na Wyspach cottage pie robi się z przygotowanego wcześniej pure ziemniaczanego, ja nie miałam na to czasu, więc użyłam ziemniaków pokrojonych w plasterki. Mięso - w zasadzie dowolne - najsmaczniejsze jest wieprzowe z wołowym pół na pół, całkiem interesująco smakuje indyk z cielęciną. Zioła w zasadzie dowolne, Anglicy nie używają ich w nadmiarze :).

Pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki. Mięso podsmażamy z przyprawami, dorzucamy marchew, pieczarki i ewentualnie cebulę, przykrywamy i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Dorzucamy pomidory pokrojone w kostkę i dusimy kolejne 10 minut, doprawiamy sosem worchesterschire (może być sojowy lub rybny). Dosalamy, dopieprzamy.

Ziemniaki kroimy w plasterki. Żaroodporne naczynia natłuszczamy i układamy na dnie warstwę ziemniaków. Wykładamy mięso z warzywami, przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, spryskujemy oliwą lub olejem, posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Zapiekamy w piekarniku przez ok 30 minut w temp 180 stopni ( aż ziemniaki będą złote i chrupiące).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 02.09.2011 23:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak