Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretki z cielęciny :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 kg chudej cielęciny bez kości ,3 marchewki,1 pietruszka,1/8 selera
7 łyżeczek żelatyny w proszku,1 ½ litra wody,½ puszki zielonego groszku
3 roztarte ząbki czosnku ,Pieprz mielony,Sól
cebula q szt.
por 1/2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
ziele angielskie 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki z cielęciny :

Ugotować wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania jak brak to uzupełnić przegotowaną wodą ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , mięso , zielony groszek . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły. Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AGNIESZKA144 28.02.2012 18:30
pycha
wolochski 31.05.2011 23:13
super
eli_555 30.05.2011 22:55
pycha galaretki
angelika14 12.04.2011 10:17
ślicznie podane
Izabela/bella81 23.02.2011 08:59
Piękne galarciki, aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak