Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pisanka wielkanocna

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 600 g
masło 250 g
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy 32 g
żółtko jajek 4 szt.
śmietana 18 proc 1 szkl.
dżem 1 słoik
płatki migdałowe 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pisanka wielkanocna

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i oba cukry. Szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy, wykładamy na osobne blachy, wycinamy kształt dużego jajka i pieczemy ok. 15 min. każdy placek osobno. Po ostudzeniu, placki przekładamy dżemem.
Wierzch dekorujemy zielonym lukrem, z kolorowych pisaków rysujemy zajączka, bazie (wykorzystujemy płatki migdałowe).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.10.2012 00:24
ale masz zdolności,super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak