Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korsykańska zupa czosnkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 4 szt.
czosnek 5 ząbków
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ser gouda 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Korsykańska zupa czosnkowa

Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć, mieszając w rondlu na oleju wraz z 4 przeciśniętymi ząbkami czosnku. Zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać listek oraz sól i pieprz do smaku, gotować aż ziemniaki będą miękkie, około 25-30 minut.W międzyczasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kostkę lub w plastry i zrumienić na patelni. Wyjąć listek, odłożyć także łyżkę ziemniaków (tylko jeśli chcemy, by znalazły się potem w zupie w całości). Resztę zupy dokładnie utrzeć blenderem lub zmiksować na krem. Dodać starty na tarce żółty ser, wymieszać. Ewentualnie dosolić lub dosypać pieprzu do smaku. Ponieważ gotowany czosnek traci na intensywności, w celu wzmocnienia smaku i aromatu zupy można dodać 1 lub 2 przeciśnięte ząbki świeżego czosnku, w ten sposób dostosowując jej intensywność do naszego gustu.
Zupę przelać do miseczek, podawać z grzankami, posypaną żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 19.10.2011 23:24
interesujace, pycha
Pacia 04.09.2011 09:39
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak