Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja karpatka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
krem do karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja karpatka

Ciasto:
1/2 kostki margaryna,
1 szklanka woda,
1 szklanka mąka,
4 szt, jajka,
Krem:,
1/2 l mleko,
2 łyżki mąka,
2 łyżki mąka ziemniaczana,
1 szklanka cukier,
1 kostka masło

Ciasto: Margarynę należy zagotować razem z wodą. Gdy margaryna całkowicie się rozpuści stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie już zimna wbijamy jajka i miksujemy. Powstałą masą smarujemy dwie jednakowe blaszki, które wcześniej wyłożyliśmy pergaminem. Pieczemy około 30-35 minut.
Krem: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowywujemy z cukrem. Maki mieszamy z mlekiem w szklance i gotujemy budyń. Studzimy. Gdy budyń będzie zimy wkręcamy do niego margarynę.

Jedno ciasto smarujemy kremem i składamy z drugim plackiem. Gotowe można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak