Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rzodkiewkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 litr
kostka rosołowa 1 szt.
rzodkiewka 1 pęczek
ziemniak 1 szt.
masło 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
ogórek 100 g
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rzodkiewkowa

Ziemniaka kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostkę rosołową i pokrojonego ziemniaka. Rzodkiewki ścieramy na tarce na dużych oczkach. W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy rzodkiewki. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 24.10.2011 15:04
dobre jedzonko
Adam12 24.10.2011 14:56
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak