Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z jajkiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szczaw 1 pęczek
marchew 2 szt.
pietruszka 1 szt.
śmietana 18 proc 150 g
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
koperek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
rosół 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z jajkiem

Do gorącego rosołu wrzucić liść laurowy, pietruszkę i marchew pokrojoną w kostkę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Szczaw umyć, pozbawić twardych szypułek, pokroić i podsmażyć na maśle (podczas smażenia mocno się skurczy). Wlać zahartowaną śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, a po kilku minutach dodać szczaw i koperek. Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pacia 14.02.2012 14:43
takiej zupy nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak