Kasza jęczmienna wg Buni :

Kasza jęczmienna wg Buni :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej ( wiejska )

  • 2 czubate łyżki masła,1 pęczek kopru

  • bulion

    5 szklanek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

.Kaszę dobrze wypłukać kilkukrotnie zmieniając wodę by pozbyć się mącznego nalotu. Zalać bulionem , dodać masło i gotować na małym gazie aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu zamieszać . Koper pokroić i dodać do kaszy .Wymieszać. Garnek z kaszą zawinąć w kocyk i odstawić na 30 minut .
Zupełnie spokojnie można taką kaszę ugotować np rano - dobrze zawinąć i wstawić w pościel. Jeśli ugotujemy w garnku o grubym dnie i dobrze zawiniemy to spokojne kilka godzin będzie gorąca A jak by wystygła to w porze obiadu tylko wrzucić na patelnię bez tłuszczu ( jest już w kaszy masło ) i podgrzać.
Kasza jest tak smaczna sama z siebie , że ja muszę zawsze gotować więcej niż potrzeba do obiadu bo wyjadają mi ją prosto z garnka jeszcze przed obiadem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

16.02.2012 11:54
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat