Krewetki black tiger w imbirowym cieście fritto misto podane ze szparagami, sałatką z owoców południowych i sosem miodowo-sojowym

Krewetki black tiger w imbirowym cieście fritto misto podane ze szparagami, sałatką z owoców południowych i sosem miodowo-sojowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetek black tiger

    20 sztuk
  • mąki pszennej

    30 g
  • białych i zielonych szparagów

    150 g
  • upalonych ziaren sezamu

    1 łyżka
  • mango

    1 sztuka
  • melona

    1/2 sztuki
  • kiełków słonecznika

    50 g
  • oliwy z oliwek

    1 łyżka
  • papryczki chili

    1 sztuka
  • świeżej mięty

    kilka listków
  • sok z limonki

    - -
  • sosu sojowego

    150 ml
  • miodu

    1 łyżka
  • sambal oelek

    1/2 łyżeczki
  • imbir

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
200 ml mleka,
100 g mąki pszennej,
100 ml piwa imbirowego,
1 jajko,
½ łyżeczki imbiru Prymat,
Sól, pieprz czarny mielony Prymat

W rondelku zagotować sos sojowy, gdy odparuje dodać łyżkę miodu, sambal oelek i szczyptę imbiru. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w cienkie słupki. Owoce wymieszać z kiełkami, a następnie dodać oliwę z oliwek, posiekaną papryczkę chili, miętę i sok z limonki.

Przygotować gęste ciasto, łącząc wszystkie składniki. Krewetki oprószyć mąką, następnie bardzo dokładnie maczać je w cieście i usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru (każdy rodzaj osobno).

Na sałatce owocowej ułożyć chrupiące krewetki, obok umieścić ciepłe szparagi. Całość skropić miodowo-sojowym sosem i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

01.04.2014 20:42
prezentują się świetnie :)

Ewa36

01.10.2012 23:37
super

Cikakameku

29.07.2012 22:09
ciekawe

artur7

31.12.2011 14:04
lubie

artur7

31.12.2011 14:03
lubie

aniapetr

03.10.2011 23:19
muszę spróbować

Justyna Jussstiii

04.09.2011 10:25
super

puellae90

24.07.2011 10:58
Może być dobre

ronald88

12.04.2011 22:11
super

Magdalena80

13.02.2011 21:55
jak ładnie podane- Elegancja Francja:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat