Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajadera

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
margaryna 120 g
cukrier puder 70 g
jajko 3
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
śmietana 65 ml
cukier waniliowy
ciut soli
margaryna 120g
cukier 50 g
gorzkiego kakao, 3 łyżki
garść posieaknych orzechów włoskich (ewentulanie 3 łyzki mielonych)
garsc rodzynek
garsć migdałow w płatkach
mleko 80ml
aromat rumowy
dżem 1/2 słoika
Do dekoracji:
wiórki kokosowe
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Bajadera

Ciasto: Margarynę rozpuscic w kąpieli wodnej i ostudzić. Do przesianej mąki pszennej dodać szczypte soli, proszek, cukier. Dodac jajka, śmietanę, ostudzoną margarynę, zmiskowac. Ciasto wylożyc na blaszke wylozaną papierem do pieczenia i wstawic do piekarnika na 200st do upieczenia sie na złoto ok. 20 minut. Ostudzić. Przekroic ciasto na dwa placki. Jeden placek bedzie stanowic spod bajaderki a drugi wejdzie w sklad masy. Drugi placek ostudzić.

Masa: Ciepły placek drobno pokruszyć. W rondelku w kapeili wodnej rozpuscic margaryne, dodac kakao i cukier oraz mleko. Rozkruszone ciasto dodac do masy, dodac bakalie, dzem, aromat lub alkohol i wyrobić na jednolitą masę.Gotową mase wylożyć na upieczony spod. Poalac poewa czekoladowa gotowa albo rozpuscic gorzka czekolade i polac nia ciasto. Posypac kokosem i migdałami. Wstawic do lodowki zeby masy zastygły.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 10.03.2012 08:56
fajny przepis
angelika14 07.10.2011 17:21
uwielbiam proste potrawy, są najsmaczniejsze
ZEWA 20.04.2011 10:06
to fakt, jest pyszne
Sarenka 19.03.2011 06:40
Lubie to ciacho, jest pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak