Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek Kamili

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

35 dag mąki pszennej, najlepiej krupczatki
cukrier 10 dag
masło 20 dag
gęstej śmietany 1 łyżka
żółtko jajek 2
sloiczek dziemu porzeczkowego
orzechy
migdały
owoce kandyzowane
posypki kolorowe
mm-sy

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Kamili

Mazurek kajmakowy w wykonaniu mojej córki. Dodam ze to jest nasz pierwszy w zyciu wykonany mazurek.

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, zagnieść, owinąć folią. (to wykonałam ja). Odłożyć na 1-2 godziny do lodówki. Rozwałkować, ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta, upiec na jasnozłoty kolor w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
Reszte wykonala kamila.
Na mazurek warstwa dzemu porzeczkowego (zeby złamac smak masy kajmakowej) na to masa kajmakowa (kupna ) i ozdoby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena40 22.04.2011 08:12
ślicznie wygląda
Ela15 18.04.2011 21:52
pysznie brzmi:)
Jastinka 18.04.2011 09:17
świetne
SyMiki 15.04.2011 11:39
śliczny
Sarenka 23.01.2011 14:40
Kolorowy, swietny na Wielkanoc.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak