Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mrożony porzeczkowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt.
cukier 80 dag
mąka krupczatka 100 dag
mąka ziemniaczana 40 dag
skórka cytrynowa
mąka pszenna do oprószenia ciasta
żółtko jajek 4 szt.
cukier puder 150 gram
śmietana kremówka 250 ml
czerwone porzeczki 300 gram
cukier wanilinowy 2 opakowania
twaróg 500 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: mrożony porzeczkowiec

Utrzyj żółtka z połową cukru na krem, białka z resztą cukru ubij na pianę. Połącz obie masy, stopniowo dodawaj mąkę krupczatkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i skórką cytrynową.
Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopni ok. 12 min. Oprósz mąką pszenną i wyjmij na ściereczkę. Gdy ostygnie ostrożnie usuń papier.
Żółtka utrzyj z połową cukru pudru w kąpieli wodnej. Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym i cukrem, dodaj krem z żółtek, ubitą śmietanę i porzeczki.
Podłużną formę wyściełaj folią. Ciasto pokrój w plastry. Dno i boki wyłóż pokrojonym ciastem. Na zmianę wykładaj warstwy masy i plastry ciasta. Przykryj folią i na 2 godz. wstaw do zamrażalnika. Z lodówki wyjmij kwadrans przed podaniem. Porcjuj przed serwowaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 02.08.2011 12:44
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak