Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe z galaretką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 5 sztuk
mąka 5 łyzka
cukier 5 łyzka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
kakao 2 łyzki
MASA ORZECHOWA:
masło 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanki
orzechy włoskie 1/3 szklanki
kakao 3 lyżki
reszta:
galaretka agrestowa 2
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
herbatniki
rum

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z galaretką

Harbatniki namoczyc w rumie.
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowac galaretki.
Orzechy drobno pokroić lub zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i orzechy i jeszcze zmiksować.
Na biszkopt wyłożyc masę i wylac galaretki. Gdy galaretki lekko stężeją wyłożyc na nie nasączone rumem herbatniki. Polac polewa i posypac kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 27.07.2013 21:16
smacznie wyglada to ciasto
zielonamorelka 09.03.2013 18:23
orzechy i galaretka?jakoś średnio mi to do siebie pasuje ale jak będę miałą okazję to wypróbuję i może się przekonam
Piotr24 25.02.2012 15:42
nie przepadam za galaretką ale na takie bym się skusił :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak