Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z bakaliami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
jajko 2
mąka 1 kg
mleko 1 szklanka
margaryna 3 łyzki
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
budyń waniliowy 1
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z bakaliami

Margarynę rozpuścić. Drożdże rozpuścić z cukrem i solą. Mleko podgrzać z margaryną. Do drożdży dodać 2 łyżki ciepłego mleka i trochę maki. Wymieszać. Pozostawic do wyrośnięcia. Dodać jajka, budyń oraz resztę ciepłego mleka i mąki. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Gdy będzie dobrze wyrośnięte przełożyć do foremki i posypać bakaliami. Piec ok. 50 minut do godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak