Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasola szparagowa marynowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola szparagowa 2 kg
chrzan
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Fasola szparagowa marynowana

zalewa:
woda 3,5 szklanki
ocet 10% 3/4 szklanki
cukier 3 płaskie łyżki
sól 0,5 łyżki

Młodą, bez włókien fasolkę szparagową umyć i sparzyć wrzątkiem. Sparzoną fasolkę zalać zimną wodą, odcedzić i ciasno układać w słoikach. Fasolkę można też pokroić na kawałki. Chrzan umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Opłukany koper wraz z rozdrobnionym chrzanem włożyć do słoików z fasolką.

Przygotować zalewę z wody, octu, cukru i soli i zagotować. Gorącą zalewą napełniać słoiki, po czym słoiki szczelnie zamknąć i gotować je ok. 1 godziny na niezbyt silnym ogniu. Po upływie tego czasu słoiki wyjąć ostrożnie na suchą ściereczkę i wystudzić.

Po 48 godzinach ponownie wstawić do naczynia z ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 23.08.2011 06:24
fajne
Katarzyna/kate1980 17.08.2011 13:03
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak