Makaron z Szynką

Makaron z Szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu

    150 g
  • szafranu

    1 szczypta
  • szynki

    80 g
  • śmietanki kremówki 30%

    120 ml
  • żółtko jaja

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • parmezan

    35 starty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, przykryć i trzymać w cieple.
W czasie gdy makaron się gotuje, rozetrzeć szafran w moździerzu na proszek, wlać 2 łyżki wody z gotującego się makaronu, wymieszać i przelać do rondelka. Zagotować, dodać szynkę, podgrzewać na małym ogniu przez 30 sekund, dodać śmietankę kremową i Parmezan. Spróbować i w razie konieczności doprawić solą. Mieszając podgrzać. Gdy sos zacznie się gotować przy brzegach garnka, dodać żółtko, szybko wymieszać i od razu odstawić rondelek z ognia.
Makaron podgrzać jeśli ostygł, wymieszać z sosem, wyłożyć do podgrzanych głębokich talerzy i posypać dodatkowym Parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

20.09.2010 11:56
super

Emilia22

15.09.2010 13:07
palce lizać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat