Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie-weselne

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 2 szt.
mąka ziemniaczna 1/4 objętości
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie-weselne

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie , przecisnąć przez praskę. W misce podzielić ziemniaki na 4 części, i jedną taką część dodać mąki ziemniaczanej. Dodać żółtka i masło. Wyrobić. Uformować małe kulki średnicy 2 cm. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wody wrzucić kluski, poczekać aż wypłyną, nie gotować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 17.01.2013 11:00
często robię kluski śląskie - ale dlaczego nazwałaś je weselne???
smile 03.07.2012 19:18
dobre
anemon 05.09.2011 07:52
Lubię i robię kluski śląskie, moje również trochę inaczej wyglądają od tych na zdjęciu.
Justa32 25.08.2011 21:34
uwielbiam kluseczki
halina17 15.08.2011 12:39
smaczne kluski
Pacia 06.08.2011 10:52
widzę, że ktoś dodał zdjęcie do mojego przepisu:) dziękuję, choć kluski robione w naszym domu i na śląskich weselach są troszkę inne kształtem i wielkością:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak