Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kurki w śmietanowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 30 dag
cebula 1 szt
skrobia kukurydziana 1 łyżka
masło 1 łyżka
śmietana do sosów 5 łyżek
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kurki w śmietanowym sosie

Kurki czyścimy z resztek ściółki, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Siekamy je bardzo drobno. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na 1 łyżce masła. Dodajemy posiekane kurki, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. W między czasie mieszamy w osobnym naczyniu kopiastą łyżkę skrobii kukurydzianej z niewielką ilością wody, dodajemy do niej 5 łyżek śmietany do sosów, hartujemy gorąca wodą i dodajemy do grzybów, dusimy aż sos dobrze zgęstnieje. Rozkładamy do miseczek, posypujemy zieleniną siekaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 09.10.2012 22:05
pyszne
Adamorek 01.10.2012 12:29
ciekawe z kukurydzą
SmacznaPyza 01.08.2011 09:20
ja wolę jednak kurki całe albo w dużych kawałkach, ale każdy robi jak lubi, prawda? a kurek faktycznie w tym roku dużo :-)
Jolanta_P-S 01.08.2011 06:54
To jest drugi rok z rzędu, gdzie są tak obfite zbiory. Powiem ci że przez te 2 lata nie nazbierałam tyle, co przez 20. Teraz czekam na rydze ( w zeszłym roku było dużo) i na zielonki ( te są zawsze)
pacpaw 31.07.2011 20:20
w tym sezonie z kurkami zaszalałaś :o)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak