Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

agrestowe ciasto z bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
jajko 1 szt
cukier puder 13 dag
masło 12 dag
cukier wanilinowy 1 op
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
skórka cytrynowa starta 2 łyżeczki
agrest 70 dag
cukier 20 dag
cytryny 1,4 szt
migdały 4 łyzki
galaretka agrestowa 1 op
śmietana kremówka 25 dag
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: agrestowe ciasto z bitą śmietaną

Ciasto: masło siekamy z mąką. Dodajemy jajko, cukier puder, startą skórkę cytrynową, cukier waniliowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Zarobione ciasto odkładamy do lodówki na ok 1 godz. Rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną tłuszczem tortownicę, nakłuwamy, przykrywamy folią. Ciasto można dodatkowo obciążyć suszoną fasolą.
Piec w temp 180 C przez 25 min.
Z agrestu usuwamy szypułki. W gotującej wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy cytrynę i agrest ( gotować ok 5min). Wyjmujemy sitkiem owoce a do powstałego syropu dolewamy wodę tak aby uzyskać ok 0,5 l płynu. Dodajemy galaretkę agrestową.
Mielimy migdały i posypujemy nimi upieczone ciasto, następnie układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Dekorujemy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak