Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rożki z nadzieniem budyniowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60 dag
twaróg 30 dag
olej 12 łyżek
likier Advocat 16 łyżek
cukier 11 dag
cukier wanilinowy 2 op
sól 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 op
mleko 3/4 l
masło 4 łyżki
polewa czekoladowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z nadzieniem budyniowym

Cisto: twaróg(najlepiej chudy) ucieramy razem z olejem, cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ok 10 łyżek likieru i 10 dag cukru. Ucieramy na gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą i dosypujemy stopniowo do masy serowej. Zarabiamy ciasto, wałkujemy i wykrawamy krążki na które układamy nadzienie i zaklejamy jak pierożki.
Nadzienie: połowę mleka gotujemy z masłem i cukrem( ok 4 łyżki) a w drugiej rozpuszczamy budynie. Całość łączymy i gotujemy ok 5 min a gdy przestygnie dodajemy ok 6 łyżek likieru. Mieszamy dokładnie i gdy masa całkowicie wystygnie układamy na ciasto.
Piec w temp 190 C przez 15 min. Można na koniec polać roztopioną polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tonia 16.12.2011 13:51
pycha
angelika14 09.09.2011 15:31
pycha
mikrusiak 31.07.2011 16:47
hm... kuszący przepis hhehe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak