Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smalec domowy z boczkiem i cebulą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 0,5 kg
boczek 0,2 kg
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Smalec domowy z boczkiem i cebulą

Słoninę i boczek kroje w drobniutką kosteczkę. Można również zmielić w maszynce, ale używając siatki o dużych oczkach. Do garnka wkładam słoninę, czekam, aż zacznie się topić. Dorzucam boczek (specjalnie później, bo boczek szybciej się topi i mógłby się spalić). Gdy już mamy lekko zrumienione skwarki, dorzucamy cebulę i smażymy razem. Wyłączamy, gdy cebula zacznie robić się jasnozłota.
Smalec wlewam do miseczki i odkładam do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 03.05.2013 21:42
od czasu do czasu przychodzi smak na smalczyk
edi 01.06.2012 18:09
racja;)
angelisiak 01.06.2012 17:11
zdecydowanie! :)
treonina 27.05.2012 10:36
uwielbiam takie jedzenie! a domowy smalec jest sto razy lepszy niż kupny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak