Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec z migdałami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szkl
jajko 5 szt
sok z cytryny
tłuszcz do formy
wiśnie 30 dag
śmietana kremówka 1 szkl
mleko 1/2 szkl
cukier waniliowy
mąka pszenna 1 łyż
żółtko jajek 3 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyż
sok gruszkowy 2 szkl
migdały 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z migdałami

Zarobic ciasto: jajka sparzyć, odzielić żółtko od białka, utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka ubić na sztywno, połączyć z żółtkami. Dodać łyżkę soku z cytryny, mąkę, wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 35 minut. Wisnie umyć i wypetkować. Przygotować krem: schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmiseczce wymieszaj mleko, cukier waniliowy, mąkę oraz źółtka. Miksuj nad parą, aż krem zgęstnieje. Delikatnie połącz z bitą śmietaną. Wstaw do lodówki. Przestudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój na 2 placki. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody zimnej. Sok z gruszek podgrzej, rozpuść w nim żelatynę. Odstaw do przestygnięcia. Migdały drobno posiekaj i zrumień na patelni. Jeden plasek posmaruj połową kremu, przykryj drugim, wierzch i boki pomaruj kremem, z reszty zrób ozdobny szlaczek na wierzchu boku. Na środek ułóż wiśnie i zalej galaterką gruszkową. Boki posyp migdałami, schłodź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak