Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

podstawowe wloskie ciasto drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 25 gram
oliwa 1,3 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżka
woda 1,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: podstawowe wloskie ciasto drożdżowe

Jest to podstawowe włoskie ciasto drożdżowe, które można wykorzystać na wiele sposobów. W zależności od upodobań można zmieniać proporcje mleka i wody, bądź używać tylko wody. Można użyć drożdży suszonych, ale wtedy potrzebujemy nieco więcej niż wynika z opisu na opakowaniu - np jeśli opakowanie jest na 500g mąki, dodajemy 1,3 opakowania.

Podstawą udanego ciasta drożdżowego są: składniki w tej samej temperaturze i długie napowietrzanie. Żeby drożdże szybciej \'ruszyły\' używamy ciepłej wody.

Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże, cukier i łyżkę mąki rozcieramy na gładką masę z niewielką ilością ciepłej wody lub mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przesiewamy mąkę (nawet dwa-trzy razy), żeby ją dobrze napowietrzyć.
Ja do zrobienia ciasta drożdżowego używam malaksera, można też zrobić to ręcznie. Mąkę, rozczyn, wodę z mlekiem i szczyptę soli łączymy ze sobą i wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki, następnie powoli wlewamy oliwę z oliwek i dalej wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przegniatamy jeszcze raz. W tym momencie puszczamy wodze fantazji kulinarnej.

Z tak przygotowanego ciasta możemy zrobić: pizzę, focaccię, bułeczki, paszteciki, paluchy.

Do ciasta można dodać zioła, suszone pomidory, oliwki, cebulę

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lee-aa 08.10.2011 08:38
Uwaga, korekta - 1/3 szklanki oliwy, nie 1,3 - zauważyłam chochlika dopiero teraz ;)
Emilia22 31.07.2011 09:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak