Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 40 dag
wędzony boczek 20 dag
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
słodka śmietana 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
żółty ser starty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z chrupiącą skórką

Makaron gotujemy ok. 10 min w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju i mieszamy z makaronem. Formę do zapiekania natłuszczamy i przekładamy do niej makaron z boczkiem. Jajko roztrzepujemy ze śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy makaron. Całość posypujemy bułką tartą i startym żółtym serem. Zapiekamy ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 31.07.2011 09:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak