Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kokosowe z białą czekoladą i malinami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
biała czekolada 100 g
mąka ziemniaczana 2/3 szklanki
cukier waniliowy 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
woda 1 łyżka
jajko 2 sztuki
mąka 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
wiórki kokosowe 100 g
maliny świeże 24 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kokosowe z białą czekoladą i malinami

Masło pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka, dodać czekoladę połamaną na cząstki i cały czas mieszając roztopić. Gotować na małym ogniu przez minutę po roztopieniu, nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia i do gorącego dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, wodę, sól. Masę dokładnie i szybko wymieszać łyżką. Jak ostygnie dodawać po jednym jajku mieszając energicznie masę. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe dokładnie łącząc wszystkie składniki.
Ciasto przelać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i powtykać 24 maliny w ciasto. Można też upiec 24 malutkie babeczki, ale dla mnie opcja z prostokątną blachą wydaje się łatwiejsza :)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Nawet jak będzie się wydawało, że ciasto nie jest gotowe- wyjąć, ono ma bardzo mało mąki i ewentualnie stężeje do końca podczas stygnięcia. A takie przepieczone ciasto nie będzie smaczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 11.10.2011 22:09
pyszne
rjustysia 10.10.2011 14:52
Bardzo mi się podoba ten przepis :)
Ewa104 03.09.2011 11:01
Ciekawie wygląda.
Nina7 01.08.2011 07:51
Pyszniutkie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak