Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowy keks

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

127g masła miekkiego
162g cukru
225g przesianej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
drobno otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
4 łyżki soku pomarańczowego
150 cukru pudru
lyzka soku pomaranczowego
łyżka soku z cytryny
skórka pomarańczowa do ozdoby
olejek pomarańczowy kilka kropel
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowy keks

Nagrzać piekarnik do 180*C. Przygotować keksówkę, wyłożyć natłuszczonym papierem.

Masło roztopic, utrzeć z cukrem na puszystą masę (około 8 min. mikserem). Następnie dodawać po jednym jajku, zmniejszyc obroty, dodawac stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko, sok, olejek i skórkę pomarańczową. Całość połączyć, a następnie przelać do keksówki; wierzch wyrównać. Piec około 55 minut. Wyjac wystudzic.

Składniki lukru wymieszać, polać wierzch ciasta i przyozdobić startą skórką.

Pyszne pachnące ciasto. I szybko sie robi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 24.03.2012 08:29
pyszności
SmacznaPyza 11.09.2010 20:52
podoba mi się a najbardziej to , że szybko się robi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak