Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biały sos z polędwicą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 4 łyżki
imbir 2 plasterki
rosół drobiowy 1 szklanka
polędwica wieprzowa 2 łyżki drobno posiekanej
sól 0,5 łyżki
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
białko 2 sztuki
olej sezamowy 1 łyżeczka
kolendra 2 gałązki
wódka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biały sos z polędwicą

Patelnię rozgrzać na dużym ogniu, wlać olej, włożyć świeży imbir, smażyć 20 sekund, wyjąć, odrzucić. Ostrożnie wlać alkohol, natychmiast dodać rosół, polędwicę sól, pieprz i cukier, zmniejszyć płomień, powoli doprowadzić do zagotowania. Mąkę rozprowadzoną rosołem wlać strumieniem do przyprawionego rosołu, ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania. Mieszając sos dodać białka z wodą, mieszać aż sos nabierze białego koloru, dodać olej sezamowy. Przybrać zieleniną. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak