Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle z ogórków

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 1 kg
sól 5 dag
woda 1/2 litra
cukier 20 dag
ocet 1/3 szklanki
czosnek
ziele angielskie
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
nasiona kopru

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle z ogórków

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką wyjąć pestki ■ pokroić w duże słupki, ułożyć w naczyniu kamiennym lub dużym słoju ■ przesypać solą, odstawić na dobę ■ z wody, octu i połowy cukru ugotować zalewę ■ ogórki wyjąć ze słonego sosu, zalać gorącą marynatą, odstawić na następną dobę ■ następnie zlać marynatę, dodać pozostały cukier, zagotować sod przykryciem ■ ogórki ułożyć w przygotowanych słoikach, do każdego wrzucić ząbek czosnku, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i nasiona kopru ■ zalać gorącą zalewą, pasteryzować 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak