Moje raffaello

Moje raffaello

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    8 szt
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • śmietana kremówka

    2 szklanki
  • śnieżka

    2 op
  • wiórki kokosowe

    25 dag
  • biała czekolada

    2 szt
  • gorzka czekolada

    0,5 szt
  • mleko

    2 łyżeczki
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy oddzielajac białka od żółtek. Biała ubijamy z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie ale delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 30 min w temp. 160 stopni C. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: białe czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubijamy ze śnieżką, dodajemy kokos i wystudzone roztopione czekolady. Wszystko dokładnie mieszamy. Biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Na pierwszą warstwę biszkoptu wykładamy połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem i na wierzch kładziemy resztę masy. Przygotowujemy polewę: gorzką czekoladęrozpuszczamy i dodajemy dwie łyżeczki mleka, mieszamy. Powstałą polewą na wierzchu ciastarobimy ozdobne esy-floresy

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gibli

02.10.2013 09:23
oj zjadłabym sobie mały kawałeczek:)

Izabela/bella81

13.02.2013 09:20
wygląda apetycznie

Beatris

26.08.2012 20:52
Jedno z moich ulubionych ciast.

Joanna108

18.10.2011 10:04
kiedyś koleżanka z pracy dała mi podobny przepis - tylko,że z ciemnym biszkoptem- ciasto było pyszne .... choć bardzo dawno go nie robiłam i dopiero teraz sobie przypomniałam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat