Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa pomidorowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 marchewki
kawałek selera
2 korzenie pietruszki
biała część pora
3 duze lyzki przecieru pomidorowego
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
1/4szklanki smietany
sol, pieprz, natka

Przepis i sposób przygotowania na: zupa pomidorowa

1. Wszystkie warzywa obierz, opłucz, następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cienkie plasterki.
2. Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki).
3. W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
4. W małej patelni rozpuść masło, dodaj przecier pomidorowy i cały czas mieszając smaż przez dwie minuty. Dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
5. Zupę zestaw z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
6. Podawaj udekorowaną natką pietruszki z ryżem lub makaronem. Świetnie smakuje także z czosnkowymi grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 01.05.2011 19:02
zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak