Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka podlaska nadziewana

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula 15 dkg
słonina 15 dkg
smalec 5 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie szczypta
parówki 30 dkg
jajko 3 szt.
kminek szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka podlaska nadziewana

Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sito i odcedzić. Dodać startą cebulę, przyprawy, wbić jajka i masę starannie wyrobić. Parówki obrać z osłonek. Okrągłą formę wysmarować smalcem, wyłożyć połowę słoniny pokrojonej w bardzo cienkie plastry. Do formy włożyć połowę masy ziemniaczanej i do niej promieniście ułożyć parówki. Na parówki wyłożyć pozostałą masę, skropić tłuszczem i przykryć reszta słoniny też pokrojonej w plastry. Na godzinę przed podaniem wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu odkroić odstające od formy brzegi. Można podawać z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 22.01.2012 22:12
podoba mi sie
halinka1011 30.07.2011 09:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak