Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik mojej mamy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier waniliowy 60 gram
jajko 10 sztuk
palma 1,5 kostki
olejek waniliowy wg uznania
budynie waniliowe bez cukru 2 opakowania
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik mojej mamy

Mąkę, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 gram cukru waniliowego, 5 żółtek i 1 kostkę palmy zagnieść. 1/3 ciasta zamrozić, resztę wyłożyć na wysmarowaną dużą blachę (30x40cm). Twaróg wymieszać z 5 całymi jajkami, resztą cukru (2 łyżki odłożyć do bezy), resztą cukru waniliowego, olejkiem waniliowym, budyniami i roztopioną przestudzoną 1/2 kostki palmy. Masę wyłożyć na ciasto. Białka ubić, dodać do nich 2 łyżki cukru i resztę proszku do pieczenia. Wyłożyć na masę twarogową. Na wierzch zetrzeć ciasto zamrożone. Piec ok.45 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 01.08.2011 07:00
Dodam do ulubionych, mama podobny przepis ale ten mi się podoba
pawel6 31.07.2011 11:22
Uwielbiam sernik, a Twój wygląda rewelacyjnie!
Nina7 30.07.2011 13:24
Pyszny sernik!
Weronika_eM 29.07.2011 20:16
lubię taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak