Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki drobiowe z jarzynami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso drobiowe 40 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jaja 1 sztuka
natka 1 pęczek
marchew 2 sztuki
bulion drobiowy 1 litr
cebula 1 sztuka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki drobiowe z jarzynami

Marchewki obierz i umyj, przełóż do garnka, wlej bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż marchewki będą prawie miękkie (około 15 minut). Ugotowane marchewki wyjmij z bulionu, przestudź, pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę obierz, także potnij ją w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz oderwij listki, posiekaj. Do mięsa wbij jajko. Wsyp tartą bułkę. Dodaj dobrze odciśniętą kapustę Dołóż pokrojoną marchewkę, cebulę i natkę. Masę przypraw do smaku solą i pieprzem. Starannie wymieszaj. Z mięsnej masy wilgotnymi rękami uformuj małe Klopsiki. Bulion ponownie zagotuj, wrzuć klopsiki. Poczekaj, aż wypłyną. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut Gotowe klopsiki ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. Udekoruj listkami natki. Najlepiej smakują na ciepło podane z ryżem i surówką z marchwi łub na zimno z kawałkiem bagietki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak