Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z patelni

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 25 dag
olej 2 łyżki
sól
pieprz
masło 2 dag
mąka 2 dag
mleko 1/4 litra
bulion warzywny 1 lyżeczka
średnio ostra musztarda 2 łyżki
koperek 1/2 pęczka
cebula 2 sztuki
filet z łososia 8 dag
filet z dorsza 8 dag
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z patelni

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto ok. 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. Masło roztop w garnku, dodaj mąkę, wymieszaj. Następnie wlej mleko i lekko zagotuj. Bulion wymieszaj z musztardą i dodaj do sosu. Koperek umyj, osusz, posiekaj na drobno część odłóż do dekoracji. Wsyp do sosu. Całość przypraw obficie solą i pieprzem. Cebule i ogórki pokrój w plasterki. Rybę umyj, osusz, pokrój na niewielkie kawałki. Posyp ją solą. Na 5 minut przed końcem gotowania ziemniaków, dodaj do nich plasterki ogórka i cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż na nim rybę pod przykryciem, nie n dłużej niż 5 minut podawaj z ziemniakami. Danie polej sosem i posyp koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak