Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Róża faworkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
żółtko jajek 10 sztuk
gęsta śmietana 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
białko
tłuszcz do smażenia
cukier puder
cukier waniliowy
dżem wiśniowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Róża faworkowa

Do przestanej mąki i proszku do pieczenia dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto i dokładnie potłuc wałkiem kilkakrotnie składając na pół. Ciasto powinno być zwarte. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki. Wykroić po 3 krążki różnej wielkości. Każdy krążek naciąć z brzegu w kilku miejscach.

Zlepiać po trzy krążki różnej wielkości (od największego do najmniejszego). Docisnąć mocno w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem.

Tłuszcz rozgrzać w głębokiej patelni.

Delikatnie włożyć róże, smażyć porcjami z obu stron na zloty kolor. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.

Osączyć z tłuszczu, ostudzić. Pośrodku ciastek ułożyć wiśnie. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Udekorować listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak