Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiedeńskie obwarzanki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 6 dag
mąka 15 dag
sól 1 szczypta
jajko 4 sztuki
olej
cukier puder
powidła śliwkowe 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Wiedeńskie obwarzanki

W dużym garnku zagotować 200 ml wody z masłem i szczyptą soli. Ogień zmniejszyć, wsypać przesianą mąkę i gotować, cały czas mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Garnek zdjąć z ognia. Ciasto lekko ostudzić, a następnie dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas intensywnie mieszając, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Kawałek pergaminu pociąć na niewielkie kwadraty. Dużą ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni. Ciastem napełnić szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać obwarzanki na kawałki pergaminu. Papier z ciastem wkładać na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. W momencie, gdy pergamin zacznie odchodzić od ciasta, zdjąć go i usmażyć ciastka z obu stron na złoto. Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, dokładnie osączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone obwarzanki obficie posypać cukrem pudrem. Podawać z powidłami wiśniowymi, ew. Śliwkowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak