Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowy kompot

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1 kg
cynamon
woda 1 litr
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowy kompot

Umyj 1 kg śliwek, oderwij ogonki. Owoce ułóż w wysterylizowanych słoikach. Do każdego włóż 1-2 kawałki cynamonu. Do garnka wlej 1 i wody. Wsyp 0, 5 kg cukru (możesz także dodać goździki). Mieszając, zagotuj. Gorącym syropem zalej śliwki w słoikach. Szczelnie zamknij. Na dnie dużego garnka ułóż kilkakrotnie złożoną, lnianą ściereczkę. Na niej ustaw słoiki z kompotem. Wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury kompotu. Gotuj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmij, postaw do góry dnem. Trzymaj w tej pozycji, aż wystygną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak