Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi truskawkowo- poziomkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
olej 3 łyżki
sól 1 szczypta
truskawki 20 dag
poziomki 20 dag
jajko 1 szt
cukier 1 łyżeczka
woda 1 (gorąca)
truskawki 1,5 (na sos)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi truskawkowo- poziomkowe

Mąkę pszenną, jajko, gorącą wodę i sól wyrabiamy na jednolite ciasto. Na koncu dodajemy olej i dokładnie wgniatamy w ciasto. Owoce myjemy, odsączamy, usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy na cianki plack. Szklanką wykrawamy kółka, układamy na nich owoce i dokładnie zlepiamy brzegi. Gotujemy przez ok. 5 min. Truskawki na sos miksujemy na miazgę z cukrem. Porcje pierogów polewamy przygotowanym sosem.Możemy ozdobić kleksami bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 03.02.2013 12:01
Pierogi pachnące latem - pyszne
kate.500 27.09.2011 15:00
spetycznie wygladaja
Edyta31 12.09.2011 23:13
z poziomkami jeszcze nie próbowałam, ciekawe
halinka1011 29.07.2011 08:22
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak