Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż po arabsku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 0,5 kostki
ryż 400 gram
makaron 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż po arabsku

Masło rozpuścić na małym ogniu, wsypać ryż i makaron podkręcić gaz i energicznie mieszać, od czasu do czasu dać mu się nieco przyrumienić, wtedy będzie kolorowy. Mieszać do momentu aż zacznie charakterystycznie \"skrzypieć\" pod łyżką, wtedy należy zalać go wodą tak z 1 cm nad powierzchnię, posolić do smaku i gotować na małym ogniu, sprawdzać co pewien czas, jeśli woda odparowała a ryż nadal twardy dolać wody i dalej gotować, ryż jest bardzo sypki i ma fajny smak, można dodać trochę masła do wody ale nie za dużo. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 18.03.2012 18:13
ciekawa jestem jak smakuje
Goya 19.02.2012 12:40
niom
aleksa123 15.09.2011 11:48
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak